Használati útmutató
a Magyar Evangélikus Bibliográfiához (MEB)

A MEB az Evangélikus Országos Könyvtárban (EOK) készülő bibliográfia.

A MEB a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottságának támogatásával működik.

A számítástechnikai hátteret a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára biztosítja.

A MEB egyik célja, hogy a magyar evangélikusokkal kapcsolatosan mind teljesebben összegyűjtse a nyomtatott dokumentumokat. A másik cél, hogy az interneten lévő információ-tengerben megkönnyítse a magyar evangélikusokkal kapcsolatos könyvek és cikkek közötti kutatást. Egyúttal lehetőség nyílik arra is, hogy az adatbázis bekapcsolódjék más könyvtári adatbázisokba (pl. a HUMANUS-ba).

Szerzők és témák a MEB-ben:

 1. magyarországi evangélikus szerzők művei (tehát a Hungarus-szerzők is);
 2. azok a művek, amelyek a magyarországi evangélikusokkal foglalkoznak.

A bibliográfiába bekerülő dokumentumok köre:

 1. könyvek (évkönyvek);
 2. folyóiratcikkek;
 3. tanulmánykötetek analitikus feltárással.

A MEB-ben teljes körűen szerepelnek a Credo, az Evangélikus Iskola (Evangélikus Nevelés), a Keresztyén Igazság és a Lelkipásztor 2011. január elsejétől kezdve megjelenő cikkei, valamint az Evangélikus Országos Könyvtárban és az Evangélikus Hittudományi Egyetemen 2011. január elsejétől kezdődően feldolgozott ’magyar evangélikus’ tárgykörű könyvek.

KERESÉS

A MEB-ben való keresési szempontok, néhány eltéréstől eltekintve, megegyeznek a HUMANUS keresési szempontjaival. A súgó megtalálható: itt.

Ha nem tudjuk pontosan a keresett szót, %-jelet használhatunk. Pl. a Melanchthon-névre rákereshetünk: %lanchthon, melan%on, melancht%.

A HUMANUS-tól eltérő elnevezések:

egyháztörténeti név = annak az egyháztörténeti vagy egyéb egyházi személynek a neve, akiről szól vagy akit említ az adott könyv vagy tanulmány;

egyháztörténeti esemény = konferenciák, egyházi események megnevezése;

bibliai hely = a Magyar Bibliatanács-féle kiadás rövidítéseit használjuk – pl. Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezet, 15. versére a következőképpen kereshetünk: Kol% vagy Kol 3% vagy Kol 3,15;

teológiai tárgyszó – a következő teológiai szakrendszerre (illetve az azokon belüli alosztályokra és fogalmakra) kereshetünk rá:

 • Bibliatudomány (Ószövetség, Újszövetség);
 • Rendszeres teológia;
 • Egyháztörténet;
 • Gyakorlati teológia;
 • Vallás- és társadalomtudomány;
 • Egyház és társadalom.

Egyszerűsített űrlapon, a Bejelentés-gombra kattintva, bárki bejelenthet cikket, tanulmányt vagy könyvet – a beírt adatokat ellenőrzés és kiegészítés után átemeljük a MEB-be.

Kérdéseikkel szíveskedjenek az EOK munkatársaihoz fordulni – levelezési cím: a konyvtar@lutheran.hu.